DÖVİZDEKİ ARTIŞ MAZOT GÜBRE BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK ALANDA ÇİFTÇİLERİMİZİ DE OLUMSUZ ETKİLEDİ
Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi, dövizdeki artışın alım gücüne olumsuz etkisinin yaşattığı zorlukları dile getirerek bir dizi çözüm önerisi sundu. Önerilerin dikkate alınarak çiftçilerin, üreticilerin refahına katkı sunulması yönünde adımlar atılmasını beklediklerini ifade eden Hagi, “Yüksek fiyat nedeniyle çiftçi ekmek istediği ürünü alamıyor” dedi.
Hagi açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Ülkemizin son zamanlarda içinde bulunduğu ekonomik süreç tüm sektörleri olumsuz etkilediği gibi tarım sektörünü de olumsuz etkilemiş bulunmaktadır. Çiftçilerimizin üretim yapabilmek için ihtiyaç duyduğu en önemli girdi olan mazot ve gübre başta olmak üzere diğer girdileri de etkilemiştir. Yüksek fiyat nedeniyle çiftçi ekmek istediği ürünü alamıyor, gübreyi, mazotu ve diğer girdileri uygun fiyatlarda tedarik edemediği için üretimden vazgeçmek zorunda kalıyor.
Bu sorunlar önümüzdeki dönemlerde birçok ürünün sınırlı sayıda bulunmasına sebep olacağı gibi ithal ürünlerin de ülkemize girmesini daha da kolay hale getirecektir. Dış ticaret açığımızda büyük oranda artacaktır. Ülkemiz tarım ülkesi olduğu olağanüstü çeşitlilik ve zenginliğe sahip olmasına karşın halen birçok ürünümüzü ithal ediyoruz. Bazı dış güçlerin ülkemizi zor durumda bırakmak adına girişimlerde bulunduğu ve özellikle döviz üzerinde ülkemizi yıpratma çabaları karşısında TL deki değer kaybını kontrol altına almak ekonomik gelişmelere ilişkin endişelere son vermek amacıyla yerli üretimi artırmaktan ithal edilen ürünlerden iç piyasaya yönelmekten başka çare bulunmamaktadır.
Çiftçilerimizi teşvik edecek plan ve projeler geçici ve büyük işletmelere yönelik projeler olduğu için kırsal kesimin büyük çoğunluğu bu faaliyetlerden yararlanma imkanı maalesef bulamıyor.
Biz sivil toplum kuruluşları olarak her zaman yerli üretimin desteklenmesini, ithalata prim verilmemesini savunduk.İçinde bulunduğumuz bu süreçte TL karşılığı ateş pahası bir durumda , keza mazot, gübre, ilaçlama ve diğer girdi fiyatları da yüksek. Biz çiftçiler olarak devletten ve hükümetten beklentimiz çiftçilerimize olan desteklemelerin tekrar gözden geçirilmesi üretim artışlarına yönelik uygulanabilir ve kalıcı çözümler getirilmesi, sıkı denetimlerin yapılması , üretici ve tüketici arasında bulunan fırsatçılara prim verilmeden çözüm bulunulmalı, diğer sektörler için hazırlanan acil eylem planlarının tarım sektörü içinde hazırlanması gerektiğinin kanaatindeyiz.