Kars ili ekonomisi büyük bir oranda tarım ve hayvancılığa
dayalıdır. Kars ili arazisinin %34,7'si tarım arazisidir. İl
genelinde başta hububat (buğday, arpa) üretimi olmak üzere yem bitkileri ve
endüstri bitkileri yetiştirilmektedir. En çok üretilen ürün buğdaydır. Yıllık üretim 230 bin tonun üzerindedir. Bunu 170 tonla arpa ve 74 tonla şeker pancarı izlemektedir. İl genelinde en çok üretilen
ürünlerden olan tahıllardır. Bunda ilin iklim yapısı, yer şekilleri ve coğrafi
konumunun büyük etkisi vardır. Bu ürünlerin dışında başta Digor ve Kağızman
ilçeleri olmak üzere meyve ve sebze üretimi de yapılmaktadır. Meyve üretiminde
başı kayısı, elma ve ceviz çekmektedir.
İl genelinde en çok yetişen sebzeler ise sırasıyla beyaz lahana, soğan ve taze fasulyedir.
Kars ili kırsalındaki en temel ekonomik sektör hayvancılıktır. Çayır ve mera
arazileri %39 ile tarımsal araziden daha geniştir. Bu oranın büyük oluşu
ilde özellikle küçük ve büyükbaş hayvancılığının gelişimine büyük katkı
sağlamaktadır.İl genelinde koyun ,keçi,sığır tek tırnaklılar ve manda
yetiştiriciliği yapılmaktadır. .
Bunun dışında özellikle arıcılık başta olmak üzere kümes hayvancılığı ve bu
hayvanların sayısı ve ürettikleri bal ve yumurta sayıları da il halkının geçimine
katkı sağlamaktadır. Kaşar ve bal haricinde üretilen hayvansal ürünler
pazarlanmamaktadır. Bu ürünler sadece aile ihtiyaçlarını karşılamaktadır.Ayrıca
kümes hayvancılığında kaz üretimi de yine yörenin küçük aile işletmelerine
büyük ekonomik katkı sağlamaktadır.