Digor Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Digor Ziraat Odası > Bölgemiz

Bölgemiz

DİGORUN TARİHİ

İlçemiz tarihi hakkında elimizde kesin bilgi ve belge bulunmamaktadır. Ancak araştırmalarda 1887 – 1888 yıllarında beş Türk ailesinin bölgeye gelip yerleştiklerini ve Digor’ un temelini attıklarını öğreniyoruz. İlçe, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir süre Arpaçay’ a bağlı bir köy olarak bulunmuş; daha sonra ise Kağızman ilçesine bağlanmıştır. Bu bağlılık Nahiye olarak devam ettikten sonra 1953 yılında Digor’ un ilçe olması ile sona ermiştir.O tarihten itibaren de Kars İline bağlı bir ilçe olarak bulunmaktadır. Kars’la birlikte 40 yıl Rus işgalinde kalan Digor; 22 Ekim 1920 tarihinde Rus işgalinde kurtarılmıştır. Doğu Anadolu Bölgesinin kuzey doğusunda bulunan Kars ilimizin şirin ilçesi Digor Kars - Iğdır karayolu üzerinde bulunmaktadır. Doğusunda Ermenistan, güneyinde Kağızman, kuzeyi ve batısında ise Kars ili bulunmaktadır. Ayrıca ilçemize bağlı 1 belde 37 köy bulunmaktadır.     

EKONOMİSİ ve NÜFUSU

İlçe başta işsizlik olmak üzere bu gibi nedenlerle dışarıya göç vermiştir.Bu nedenle nüfus  yoğunluğu çok azdır. İlçe nüfusunun başlıca ekonomik kaynağı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.Ayrıca İlçemizde en sık görülen iş kolu sezonluk inşaat ve tarımsal işlerdir. İlçede ekilebilen arazilerin ancak % 5’ inde sulu tarım yapılabilmektedir.İlçe de kuru tarım uygulamaları yoğun olmaktadır.Buna bağlı olarak ilçede buğday başta olmak üzere arpa ,çavdar,yulaf  ile yem bitkisi olarak korunga ,yonca ve fiğ yetiştirilmektedir.İlçe nüfusu yetiştirdiği bu ürünleri  üretimdeki verim düşüklüğü nedeni ile ancak hayvan yemi ihtiyaçlarını karşılamakta olup  , buğday üretiminden bazı kesimlerde kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar ekmeklik un üretilmektedir. İlçenin arazi dağılımı şu şekildedir: Kuru Tarım Arazisi: 380.473 dekar, Sulu Tarım Arazisi 18.000 dekar, Çayır 15.000 dekar, Mer’ a Arazisi 300.000 dekar, Meyve bahçesi 48, çeltik 20, sebze 61, yem bitkileri 17.058, Vasıfsız Arazi 401.877 dekar ve her yıl nadasa bırakılan arazi 100.000 dekardır. İlçemizde başta büyükbaş olmak üzere ,küçükbaş hayvan ve kümes hayvancılığı yaygın olarak görülür.Ayrıca kovanla arıcılık faaliyetleri de yüksek kesimli köylerimizde yapılmaktadır. Hayvansal ürün olarak ,süt, tereyağı, , peynir üretilmektedir. Ayrıca bal ve  balmumu üretimi de yapılmaktadır. Gerek hayvancılık, gerekse tarımda modern araçlarla yapılmaktadır.

EĞİTİM ve ÖĞRETİM

İlçemizin % 85’ i Okur- Yazardır İlçemizde 48 İlköğretim, bir Anadolu Lisesi , bir YİBO ve bir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü mevcuttur. Okul ve Kurumlarımızda Öğretmen ve Yönetici fazlalığı bulunmamaktadır. Halk Eğitim Merkezimizde özellikle bayanların topluma kazandırılması ,günlük ihtiyaçlarını kazanmak ve aile bütçesine katkı amacıyla halıcılık, trikotaj ve biçki-dikiş dallarında eğitim verilmektedir. 

İKLİM

İlçemizde tipik karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazları  serin kısmen de sıcak, kışları sert ve soğuk geçmektedir.